Ruimte voor actuele kunst

Archief
LLS Paleis
2019

Dichter bij Dulle Griet

07.12.2019 — 08.12.2019

 

Een unieke ontdekkingstocht langs Bruegels topstuk, vier keer anders bekeken door kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven, specialist Carl Depauw, schrijver Jeroen Olyslaegers en theatermaker Lisaboa Houbrechts.
Op zaterdag 7 en zondag 8 december 2019, diverse locaties in Antwerpen.

Op Dulle Griet, Pieter Bruegels wereldbefaamde schilderij, raakt u nooit uitgekeken. Het blijft kunstenaars inspireren tot eigentijdse interpretaties waarin ze de confrontatie aangaan met dit werk. En al helemaal tijdens dit Bruegeljaar 2019.
Om u helemaal onder te dompelen in Bruegels meesterwerk kan u het eerste weekend van december een dag lang op pad gaan langs twee musea, een nonprofit ruimte voor beeldende kunst en een theater dankzij een eenmalig en exclusief gegidst wandelparcours.

U start in de tentoonstellingsruimte LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst. Op de finissage van de tentoonstelling Dulle Griet: rebellie – provocatie – wanhoop – feminisme licht Anne-Mie Van Kerckhoven haar interpretatie van dit raadselachtige schilderij toe.

Prentenspecialist Carl Depauw toont in Museum Plantin-Moretus de mooiste Bruegelprenten uit de Antwerpse collecties. Deze papieren parels worden eenmalig uit het depot gehaald en tonen de veelzijdigheid van Bruegel.

In Museum Mayer van den Bergh staat u oog in oog met de enige echte Dulle Griet. Writer in residence en auteur Jeroen Olyslaegers neemt u mee in zijn fascinatie voor Bruegel, Dulle Griet en de 16de eeuw van Antwerpen. Met passages uit zijn nieuwe roman Wildevrouw ontstaat er een intiem en exclusief moment tussen schrijver en zijn geschilderd idool.

We eindigen de tocht bij Toneelhuis, in de Bourlaschouwburg, waar u een voor de gelegenheid Bruegeliaans hapje kunt eten. Om 20u sluit u er de avond in stijl af met de voorstelling Bruegel. Met Bruegel schrijft theatermaakster Lisaboa Houbrechts bij Toneelhuis een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. Ze zet daarbij de figuur van de Dulle Griet centraal,  de vrouw die als ‘manwijf ’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten. De ideale afsluiter van deze bijzondere helletocht op zoek naar de Dulle Griet!

 

Praktische info

7 december om 14u & 8 december 2019 om 11u
Duur: 6 à 7 uur.

startpunt: LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst, Paleisstraat 140, 2018 Antwerpen
eindpunt: Toneelhuis – Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen

Zaterdag 7 december 2019
– 14u – samenkomst  in LLS Paleis
– 15u – Museum Plantin-Moretus
– 16u – Museum Mayer van den Bergh
– 17u – aankomst in Toneelhuis, mogelijkheid tot Bruegeliaans hapje
– 20u – theatervoorstelling Bruegel – Lisaboa Houbrechts in Toneelhuis (Bourla)

de ticketlink voor zaterdag 7 december

Zondag 8 december 2019
– 11u – samenkomst in LLS Paleis
– 12u – Museum Plantin-Moretus
– 13u – Museum Mayer van den Bergh
– 14u – aankomst in Toneelhuis, mogelijkheid tot Bruegeliaans hapje
– 15u – theatervoorstelling Bruegel – Lisaboa Houbrechts in Toneelhuis (Bourla)

de ticketlink voor zondag 8 december

 

Tickets €36 (inclusief toegangsticket musea Plantin-Moretus, Mayer van den Bergh en voorstellingsticket. Exclusief maaltijd)

Te koop vanaf dindag 8 oktober om 10u via www.toneelhuis.be of 03 224 88 44

Dit uniek en exclusief Bruegel wandelparcours met begeleid museumbezoek en voorstellingsbezoek werd gerealiseerd dankzij een tijdelijke alliantie tussen Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst en Toneelhuis.