Ruimte voor actuele kunst

Archief
LLS 387
2009

Daniel dos Santos

Burnout

11.06.2009 — 27.06.2009

In 1953 ontstaat door een spontane samenwerking tussen twee jonge kunstenaars, namelijk Robert Rauschenberg en John Cage, het intussen legendarische werk “Automobile tire print”. Het is een 7,3 meter lange monoprint van een zwart geverfde autoband op papier, gemonteerd op canvas. Rauschenberg kapte er zwarte verf op papier terwijl John Cage de auto vooruit stuurde.

De jonge kunstenaar Daniel dos Santos (geb. 1985) ensceneerde in LLS 387 op 11 juni een interpretatie van “Automobile tire print” in een performance getiteld “Burnout”. Een auto reed op volle kracht uit de kunstruimte terwijl tegelijker tijd met volle kracht geremd werd. Dit zorgde voor het smelten van de autobanden waarbij blijvende zwarte rubberen autobandsporen in de ruimte en op de straat zijn ontstaan. De performance werd gedocumenteerd en was als installatie tot 27 juni te bezichtigen.

Daniel dos Santos werkt sinds een jaar aan een reeks herinterpretaties van kunstwerken uit de twintigste eeuw zoals bijvoorbeeld Manzonis “Merda d’artista”, Yves Klein’s “Anthropometrie” uit de jaren zestig en Bas Jan Aders “Fall II” uit 1970.
“Burnout” is dos Santos’ vierde werk in deze reeks.

Met dank aan Didier Heyndrickx, Rufus Michielsen, Johanna Trudzinski, Martin Blank, Koen van den Broek, Bart Van Dijck, Andreas Klotz, Mike Bruyninckx, Kasper Martens, Matthijs Van Tilborg, Morad Saïdi, Sietske Van Aerde, Nadia Bijl en Yirka De Brucker, Bas Bossaerts.