Tentoonstelling geopend en uitsluitend te bezichtigen na reservatie via eventbrite op zaterdag 19 december en zondag 20 december van 12 u tot 18.00 u. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand met een subsidie van de Stad Antwerpen. Gelieve te reserveren via eventbrite op deze link https://tinyurl.com/y3u8bo39 [NL] Turn around Eenmaal in de tentoonstelling wordt de […]
Zondag 18 oktober van 16 tot 18 uur finissage en presentatie editie en DAGBLAD#11. [NL] In de tentoonstelling Die Badewannen von Kaldewei komen tal van aspecten samen die Ken Verhoeven als kunstenaar typeren: hij laat zich inspireren door rariteiten die zich in de hem omringende wereld ongedwongen aanbieden. Vertrekkend van gevonden beelden of objecten, […]
NOG EEN UNIVERSELE MENS 22.03.2020 — 13.06.2020 [NL] De tekening nog een universele mens op het raam van LLS Paleis is te zien vanaf de straatkant. Een mens houdt een vierkant vast waar hij net overheen kijkt. Deze maat is ooghoogte. Omdat hij het nog net kan vastpakken, is de breedte […]
[NL] De tentoonstellingsruimte van LLS Paleis blijft wegens maatregelen rond het coronavirus gesloten tot 26 april 2020. [EN] The exhibition space of LLS Paleis will remain closed until the 26th of April because of measurements related to coronavirus.
Opening: 16.02.20 van 15:00 – 18:00 15:00: Performance 16:00: Conversation with Valentijn Goethals 17.02.20 – 23.02.20 Uitzonderlijk dagelijks geopend van 14:00 – 18:00 Exceptionally open daily from 2pm until 6pm 27.02.20 – 15.03.20 Open van do-zo 14:00 – 18:00 en op afspraak Open from Thu-Sun 2pm until 6pm and by appointment [NL] […]
Presentatie van de editie: VAAST COLSON, “SCHWARZER PETER – DAS ORIGINAL”, 2019 Vrijdag 20 december van 18 tot 21 uur Zaterdag 21 december van 12 tot 18 uur [EN] Magenta print on mirroring foil: engage le jeu que je le gagne. Player left and right. Space prepared for 4 polaroids, and “rosse centjes” (copper […]
[NL] Locaties en openingsuren van 05.10.2019 tot en met 08.12.2019 De drie locaties zijn gratis toegankelijk. LLS Paleis, Paleisstraat 140, 2018 Antwerpen Open van do-zo en van 14u-18u Antwerp Art Pavillion, Hanzestedenplaats 15, 2000 Antwerpen Open van do-zo en van 14u-18u Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen Open van do-zo en van 13u-17u […]
Affiniteiten is een jaarlijks terugkerend tentoonstellingsproject over kunstenaarskoppels die samen leven maar niet samen werken. Met de medewerking van Jan Matthé, naar een idee van Stella Lohaus.
Opening zondag 5 mei, 15u
Zondag 21.04 van 14-19u: Finissage Lise Duclaux: adopter une oeuvre originale.
Sinds 2008 staat Duclaux kamerplanten af ter adoptie, in een performance. Iedereen kan slechts één plant adopteren en het adoptieproces vindt plaats aan een tafel, in een gesprek onder vier ogen tussen de kunstenaar en de bezoeker/adoptiekandidaat.
Dit werk is een remake van een grote installatie die Huet in 1990 maakte voor zijn toenmalige tentoonstelling in de Carine Campo Gallery in Antwerpen. Het werk is sindsdien verdwenen. Hoofdreden om Huet in LLS Paleis uit te nodigen om deze installatie, die over taal en communicatie gaat, opnieuw te maken is omdat ze voor hem ook onder meer “een stepstone is naar het concept van de latere GAGARIN-reeks (2000 – 2016).”
van o.a. Nel Aerts, Joachim Badenhorst, Guillaume Bijl, Evelin Brosi & Elvis Bonier, Marie José Burki, Wim Catrysse, Vaast Colson, Francois Curlet, Jos De Gruyter & Harald Thys, Koba De Meutter, Rein Dufait, Jimmie Durham, Oier Etxeberria, Olivier Foulon, Gaillard & Claude, Isa Genzken, Jef Geys, Gerard Herman, Henri Jacobs, Suchan Kinoshita, Vedran Kopljar, Steinar Haga Kristensen, Jan Matthé, Ludo Mich, Gijs Milius, Shelly Nadashi, Ria Pacquée, Poesivski Poeselovski, Thomas Ruff, Jóhanna Kristbjörg Sigurðardóttir, Walter Swennen, Zin Taylor, Erik Thys, Joëlle Tuerlinckx, Mitja Tušek, Dennis Tyfus, Michael Van Den Abeele, Jan Vercruysse, Gert Verhoeven, Pep Vidal, Oriol Vilanova, Peter Wächtler, e.a.
Dit jaar is Etablissement d’en Face uit Brussel te gast in LLS Paleis, om naar jaarlijkse gewoonte samen een editie-, kunstboeken- en kunstenaarsboekenverkoop te organiseren.
Affiniteiten is een jaarlijks terugkerend tentoonstellingsproject over kunstenaarskoppels die samen leven maar niet samen werken. Met de medewerking van Jan Matthé, naar een idee van Stella Lohaus.
Voor Suchan Kinoshita zijn werken en wonen één. In deze tentoonstelling wordt de geschiedenis van haar nieuwe pand stukje bij beetje blootgelegd. Ze ontdekte ter plaatse nieuwe materialen (zoals pek in een ondergronds reservoir, ijzeren ankers in de zijgevel, oude balken onder het dak) en daarmee herschept ze hier ruimtes.
Book launch: So That Afternoon We Both Made an Empty Circle – Koba De Meutter. A book with visual work that was the result of two recent artist’s residences in mexico
The city of Antwerp celebrates the Baroque period and Rubens. Rubens as a source of inspiration. To commemorate this period, LLS Paleis exhibits three Spanish contemporary artists: Oier Etxeberria, Pep Vidal and Oriol Vilanova. Rubens and the historic background of his life, will be their starting point.
Joëlle Tuerlinckx werkt op een intuïtieve en directe manier: meteen in de tentoonstellingsruimte, op haar schaal, in haar licht. Het uitproberen van verschillende opties en het vergelijken van de resultaten bepalen de vorm van haar projecten. De tentoonstellingsruimte wordt haar atelier en materiaal… terwijl de tijd, de tijd die voorbijgaat, het heden tentoongesteld worden. Joëlle Tuerlinckx’ aandacht, en niet zonder een zeker gevoel voor humor, richt zich op de elementen die reeds in de ruimte aanwezig zijn, soms zelfs tot in het absurde, zoals scheurtjes in een muur, die voor haar evenzeer sprekend zijn.
Na 10 jaar de v.z.w. geleid te hebben, geeft Ulrike Lindmayr de fakkel door aan Stella Lohaus. De overdracht van de organisatie betekent ook een verandering van adres. Vanaf januari 2018 is LLS gevestigd in de Paleisstraat 140, 2018 Antwerpen en de nieuwe roepnaam is: “LLS Paleis”. Om de nieuwe vestiging te vieren werd op zondag 14 januari een stoet georganiseerd van het oude naar het nieuwe pand.
Een tijdelijke winkel met nieuwe en reeds bestaande edities en publicaties uitgegeven door Artlead, Bureau des Realités, Etablissement d’en face, Keymouse Edition, Le Salon, LLS 387, MOREpublishers, Oogst Magazine, Portikus, Micheline Szwajcer, Triangle Books, Babydoc, Black Pages, Gagarin, La Loge, Forest, Kunstverein Munich, Shelter Press, Triangle Books, …
‘Oorebeeks reeks is geen verhalend ensemble, de jacquardtapijten hebben geen duidelijke volgorde en de kunstenaar verkoos oorspronkelijk ook niet om ze in een bij uitstek representatieve of publieke zone van het Ellipsgebouw onder te brengen.’ Hij trok er een ‘spoor’ mee door diverse vergaderzalen. ‘In de hoofden van de gebruikers van het gebouw is elk wandtapijt verbonden met een van de generieke werkruimtes, en kan het de “mentale reproductie” oproepen van een of meerdere andere: zo werkt het Geheugenspoor.’ LLS 387 toonde de cyclus voor het eerst publiek als één geheel.
‘I travelled the world and the seven seas’ toont 50 videowerken van 50 internationale kunstenaars in de feestelijke AthenA-zaal van het Koninklijk Atheneum Antwerpen. De tentoonstelling is geïnspireerd op de diversiteit van de school, met studenten afkomstig uit 50 verschillende landen.
“Het zou allemaal heel anders klinken indien we begonnen met: Hij heet Michielsen… Maar hij tekent zijn werk met Mich. Hij is dus Mich. En dat maakt alles veel vrijer.” —Piet Sterckx, in: De Nieuwe Gazet, 3 februari 1967.
Dat in het huidige ’t Groen Kwartier tot het jaar 2006 het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) gehuisvest was, is nog in het geheugen van vele Antwerpenaren gegrift. Het enige overblijvende restant van de oude HISK site, het poortgebouw, bood ruimte aan een tentoonstelling met de titel “Little HISK”.
For his solo show in hometown Antwerp, Philippe Van Wolputte (°1982) has created a large installation consisting of two parts, following the architecture of LLS 387. Upon entering the exhibition space, visitors suddenly find themselves in a dazzlingly white surrounding composed of styrofoam and held together by mint green polyurethane foam and metal stakes. This makeshift faux-ice landscape fills the room all the way up to the ceiling and covers the floor with powdery snow-like remains — all traces of a bold yet playful sculptural gesture.
Dit jaarlijkse initiatief in samenwerking met Etablissement d’en face presenteerde dit jaar in LLS 387 publicaties en edities uitgegeven door Etablissement d’en face, LLS 387, MOREpublishers, Nate Lights, GAGARIN en Oogst Magazine.
De Prijs Bernd Lohaus werd voor de vijfde keer uitgereikt. Vier keer ging hij naar een kunstenaar (Lien Hüwels, Maurice Blaussyld, Gert Robijns en Olivier Foulon). Voor de vijfde editie ging hij naar een kunstbemiddelaar. Dit omdat Bernd, buiten zijn activiteit als kunstenaar, tien jaar mee de galerie heeft gerund en zich heeft ingezet voor het oeuvre van anderen. In die zin herkennen we in de activiteit van Wilfried Huet eenzelfde engagement.
NowBelgiumNow is de titel van de eerste pentenale in België. Een vijfjaarlijkse tentoonstelling die telkens weer de ambitie heeft kunstenaars uit de verschillende landsdelen te tonen. De tweede editie brengt tien kunstenaars, die zijn uitgenodigd na een doorgedreven veldwerk (letterlijk en figuurlijk) en met bezoeken aan ateliers in de verschillende provincies van België.
VER BANDEN was een reeks insert-tentoonstellingen met werk van journalist, essayist, schilder, tekenaar, performer en conceptuele kunstenaar Jef Lambrecht, die een overzicht wouden geven van zijn artistiek oeuvre dat veelal onbekend is gebleven voor de buitenwereld. Het initiatief voor deze reeks werd genomen door vrienden-kunstenaars Charif Benhelima, Koen van den Broek, Jan Kempenaers en Chris Straetling.
Met werken van gewezen en huidige HISK kunstenaars: Philip Aguirre y Otegui, Jo Foulon, Geert Goiris, Nick Hullegie, Lien Hüwels, Ariane Loze, William Ludwig Lutgens, Joke Raes, Anne Van Boxelaere, Ruth van Haren Noman.
De tentoonstelling werd samengesteld door Ulrike Lindmayr (LLS 387), Paul Poelmans (CAPS), Eva Steynen (Deviation(s)), Bart Vanderbiesen (Base-Alpha Gallery) en Sofie Van de Velde (Gallery Sofie Van de Velde).
LLS 387 ruimte voor actuele kunst presenteerde een solotentoonstelling van veelzijdig kunstenaar Floris Vanhoof (°1982). Zijn vernuftige installaties en performances tonen een hybride wereld van muziek, fotografie en film waarbij de kruisbestuiving tussen het visuele en het auditieve centraal staat. Met zijn zelf gefabriceerde modulaire muzikale instrumenten, omgebouwde film- en diaprojectoren doet Vanhoof de toeschouwer op een andere manier kijken. Niet enkel zijn eigenzinnige reanimatie van gedateerde audiovisuele technieken en instrumenten maar ook titels als Dinosaurs en My Family’s Fossil Collection maken van Vanhoof een ware media-archeoloog.
De Titel van de tentoonstelling is ontleend aan de gelijknamige film van Rainer Werner Fassbinder uit het jaar 1974, een melodrama dat met koele scherpte de verachting van minderheden en de mechanismen van sociale onderdrukking bitter ironisch vertelt. In het heden blijkt Angst onze voorname en trouwe bondgenoot op weg naar maatschappelijke veranderingen.
Leon Vranken (°1975) is vooral geïnteresseerd in objecten uit ons dagelijkse leven. In zijn werk onderzoekt de kunstenaar de historische interpretatie van vormen en de inherente betekenis van materialen en de vormen die ze aannemen. Door de formele interpretatie van alledaagse objecten enerzijds en aan kunst refererende objecten anderzijds letterlijk te verschuiven, benadrukt het werk van Vranken de betekenisgevende kwaliteiten van vormen en materialen.
Eva Wittocx, senior curator Museum M, Leuven, heeft in 2015 de Prijs Bernd Lohaus toegekend aan Olivier Foulon (Brussel, België, 1976). De artistieke praktijk van Olivier Foulon focust op de rol en de plaats van kunst. Hij onderzoekt zowel de relatie tussen origineel, kopie en reproductie; de presentatie en publicatie van kunstwerken; als de rol van de kunstenaar. Zijn publicaties, installaties, films en werken op doek vertellen over hoe kunstwerken functioneren en hoe kunstgeschiedenis wordt doorgegeven.
Een coproductie van LLS 387 en Hedah Centrum voor Hedendaagse Kunst, Maastricht.
Programma samengesteld en geënsceneerd door Suchan Kinoshita, Ulrike Lindmayr en Gert Verhoeven.
Met werk van o.a. Absalon, Bas Jan Ader, Samuel Beckett, James Lee Byars, Tommy Cooper, Hanns Eisler, Jos De Gruyter & Harald Thys, Gerard Herman, Mauricio Kagel, Bernd Lohaus, Lee Lozano, Matt Mullican, Yuki Okumura, Ria Pacquée, Seth Price, Gerhard Rühm, Richard Strauss en Oriol Vilanova.
Maria Lassnig (Austria, 1919 – 2014) was one of the most powerful painters of our time. Throughout a remarkable career that spanned more than seven decades, starting from late 1940s at the Academy of Fine Arts in Vienna and then by way of the Paris art scene of the 50s and 60s, and a long stay in New York through the decade of the 70s, she continued to create artworks that explore the body (and particularly one’s consciousness of it), in a manner both sensitive and vulnerable.
Naast de tentoonstelling “Little HISK” heeft LLS 387 tijdens het Antwerp Art Weekend ook nog eens aandacht geven aan de reeds eerder door de organisatie uitgegeven edities en publicaties en deze te koop aangeboden: o.a. “less is less” en “Tribune” van Luc Deleu, “Guarding Hands, AK (2006-2014)” van Wim Catrysse, “Nouvelle étude d’un certain détail de l’univers” van Henri Jacobs e.a.
Met werken van gewezen en huidige HISK kunstenaars: Kasper Bosmans (BE), Liv Bugge (NOR), Francis Denys (BE), Andrea Galiazzo (IT), Nadia Naveau (BE), Nicolas Pelzer (DE), Ante Timmermans (BE), Katerina Undo (GR), Birde Vanheerswynghels (BE) en Herman Van Ingelgem (BE).
De tentoonstelling werd samengesteld door Ulrike Lindmayr (LLS 387), Paul Poelmans (CAPS), Eva Steynen (Deviation(s)), Bart Vanderbiesen (Base-Alpha Gallery) en Sofie Van de Velde (G262).
Een tijdelijke winkel met nieuwe en reeds bestaande edities en publicaties uitgegeven door Bunk Editions, Etablissement d’en face, FOREST, GROTTO, Keymouse Publishing, LLS 387, MORE Publishers en Triangle Books.
Catherine de Zegher, Directeur van het MSK Gent, heeft in 2014 de Prijs Bernd Lohaus toegekend aan Gert Robijns (Sint-Truiden, België, 1972). In zijn werk speelt Gert Robijns vaak met ongewone opstellingen van gewone voorwerpen; hiermee ontwricht hij het alledaagse leven zodat het een poëtische dimensie krijgt. Liggende, scheefstaande of verplaatste voorwerpen worden ingezet in onverwachte opstellingen of nagebouwd op een andere schaal.
Omdat de verzamelcultuur van hedendaagse kunst in België een rijke traditie kent, bieden verschillende kunstorganisaties hier te lande regelmatig een podium voor privéverzamelingen. Daarbij worden onder meer de volgende vragen belicht: Welke motivatie hebben verzamelaars om bepaalde stukken in hun collectie op te nemen? Welke richtlijnen volgen ze bij het aanschaffen van kunst? Zijn er überhaupt richtlijnen of gaan ze spontaner te werk dan de buitenwereld vermoedt? Is het de bedoeling om de privécollectie tijdelijk of permanent publiek toegankelijk te maken? Hoe verhoudt de privécollectie zich ten opzichte van de kunstmarkt en van publieke collecties?
Het verzamelen van kunst is echter ook een bezigheid van kunstenaars zelf.
De tentoonstelling La morte addosso brengt voor het eerst een representatief overzicht van het vroege werk van de Italiaanse kunstenaar Alessandro Filippini (°1946, Rome). Tevens wordt ruime aandacht besteed aan de activiteiten van het kunstenaarscollectief Schède, waarvan Alessandro Filippini, samen met Sergio Domian en Mario Ferrucci, deel uitmaakte.
The Art Brussels is inviting every year five not-for-profit organisations, active in Belgium. This year LLS 387 got the opportunity to join the fair. LLS 387 is presenting a project by the young artist Mima Schwahn (AUS, 1986).
(…) Meer dan vijf jaar later, voor een tentoonstellingsproject op zoek naar kunst die mij dichter bij de realiteit zou kunnen brengen en die mij zou kunnen overtuigen van een relevante bijdrage op sociaal maatschappelijk vlak, herinnerde ik mij de fotowerken van Bijloos en konden deze een antwoord bieden op al mijn twijfels en vragen.
Tijdens de maand december kreeg het publiek de kans publicaties en edities van LLS 387 en aanverwante initiatieven, aan te schaffen. Dit initiatief werd genomen in samenwerking met Etablissement d’en face (Brussel), waarbij elk jaar een derde organisatie zal uitgenodigd worden om aan het project deel te nemen. In 2013 was dit het jonge editiehuis MOREpublishers (Tim Ryckaert en Amélie Laplanche) uit Brussel.
Jan Hoet heeft in 2013 de Prijs Bernd Lohaus toegekend aan Maurice Blaussyld (Calais, 1960; leeft en werkt Roubaix). Blaussyld maakt sculpturen, tekeningen, objecten en video’s. Zijn oeuvre gaat over een ideële, verborgen, ons onbekende wereld, die hij tracht op te roepen met uiterst sobere en precieze middelen.
De tentoonstelling met de titel Salle 3 et 4 du ‘Bâtiment 200 salles’ presenteert wandtapijten, tekeningen en een grote muurtekening van Henri Jacobs (°1957, Nederland, woont en werkt in Brussel).
Al negen jaar lang werkt Henri Jacobs consequent aan een soort dagboek, de zogenaamde Journaaltekeningen, die meestal gebaseerd zijn op een patroonachtig raster dat op zichzelf staat of door Jacobs als vertrekpunt of ondergrond voor allerlei invullingen en variaties wordt gebruikt.
Voor de tentoonstelling ‘Glory Hole’ wordt LLS 387 tijdelijk omgebouwd tot een ‘darkroom’. De darkroom werd in de jaren zestig en zeventig populair als kleine achterkamer van homobars, de ontmoetingsplek bij uitstek waar mannen in een afgeschermde omgeving openlijk en vrijblijvend seksueel contact kunnen hebben.
Het voornemen om de schilderkunst binnen de programmatie van LLS 387 meer aandacht te geven, heeft ertoe geleid om samen met de kunstenaars, Mitja Tušek en Jan Van Imschoot, op zoek te gaan naar een niet-gangbaar tentoonstellingsmodel, waar verschillende artistieke benaderingen binnen de hedendaagse schilderkunst op de voorgrond kunnen treden.
Al 15 jaar krijgt de praktijk van Dennis Tyfus onder meer zijn uiting in het label Ultra Eczema (UE). Hieronder vallen meer dan 150 edities (vinyl, publicaties en dergelijke), een paar honderd flyers en posters, talrijke boekjes, T-shirts, video-opnames van UE-avonden en verscheidene uitgegeven audio-opnames. Tijdens de tentoonstelling in LLS 387 werd het Ultra Eczema-archief getoond en door een wekelijkse happening uitgebreid. Hiervoor nodigde Ultra Eczema een aantal internationale en nationale performers en muzikanten uit die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van UE gedurende de voorbije 15 jaar.
De Bernd Lohaus Stichting heeft o.a. tot doel kunstenaars en kunstbemiddelaars aan te moedigen. Daarom werd de Prijs Bernd Lohaus in het leven geroepen, een jaarlijkse geldprijs van 10.000 euro, die 4 jaar achtereenvolgens aan een kunstenaar zal uitgereikt worden en het 5de jaar aan een kunstbemiddelaar. Kenmerkend voor de Prijs Bernd Lohaus is dat alleen artistieke kwaliteiten van een oeuvre in overweging worden genomen, onafhankelijk van de ouderdom van de kunstenaars of medium waarin ze werken.
Bernd Lohaus werd in 1940 in Düsseldorf geboren en werkte sinds de jaren zestig tot aan zijn overlijden in 2010 in Antwerpen.
Zijn oorsprong als kunstenaar ligt, als Beuys’ leerling van het eerste uur, bij Fluxus. Minder bekend is dat Bernd Lohaus sinds de jaren zestig bloemen in het algemeen, en amaryllissen in het bijzonder tekende (en later met waterverf op papier schilderde). LLS 387 wijdt voor het eerst een uitgebreide tentoonstelling aan deze tekeningen, gouaches en aquarellen van de kunstenaar.
Tussen 1960 en 1970 houdt een aantal Weense kunstenaars provocerende acties met een theatraal, bloedig en/of erotisch karakter. Op deze manier protesteren ze tegen de, in hun ogen, bekrompen en hypocriete mentaliteit van de Oostenrijkse bevolking. Het tentoonstellingsproject in LLS 387 toont zowel fotografische en filmische documenten alsook drukwerk van Günter Brus, Otto Mühl, Hermann Nitsch, en Rudolf Schwarzkogler uit de Weense collectie WestLicht.
De tentoonstelling NowBelgiumNow brengt negen boeiende kunstenaars samen die in het kunstcircuit – eenmaal geïntroduceerd -, een spannende bijdrage kunnen leveren aan het bestaande. De keuze van deze kunstenaars voltrok zich puur op artistieke basis, omdat de oorsprong van de kunstenaars uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel volledig in balans was, drong de titel NowBelgiumNow zich op.
Samengesteld door Carine Lampens, Ulrike Lindmayr en Vaast Colson.
Gelijknamige editie uitgegeven door ‘ultra eczema’ (oplage: 200 exemplaren).
Marcel van Maele (°1931 – 2009), auteur en beeldend kunstenaar, debuteert in 1956 met de dichtbundel ‘Soetja’. Hij is medestichter en redactielid van ‘Labris’, het literaire tijdschrift van de zogenaamde zestigers. De presentatie van Marcel van Maele’s werk in LLS 387 vertrekt vanuit een nieuwsgierigheid naar zijn onconventionele houding als kunstenaar, naar zijn artistieke attitude en werkmethode en wil ook het performatieve karakter binnen zijn oeuvre accentueren.
Met de tentoonstelling en de publicatie Crossing wil het Middelheimmuseum haar eigenheid belichten binnen de overkoepelende werking van Contemporary Art Heritage Flanders (CAFH). Daarvoor heeft het Middelheimmuseum aan LLS 387 de opdracht gegeven een project te ontwikkelen, dat focust op haar specifieke eigenheid, namelijk de wisselwerking van de publieke ruimte van de stad Antwerpen en het museum.
Christoph Fink noemt de reizen die hij met de fiets, de trein, het vliegtuig of te voet onderneemt, ‘bewegingen’. Tijdens deze reizen maakt hij vrijwel continu korte notities, die hij later in tekeningen, schema’s, sculpturen en tabellen verwerkt. Het werk dat Christoph Fink in LLS 387 toont, ‘Vortex der Heerlijkheid’, vertrekt vanuit deze artistieke methode maar blijkt deze eveneens te overstijgen. In die zin, dat het de wereldlijke context in beeld brengt waarin de ‘atlas der bewegingen’ functioneert.
Op uitnodiging van “Gunther” (Oudaan 15 / ruimte 33, 2000 Antwerpen) voerde Ulrike Lindmayr op vrijdag 10 september een gesprek met Bjarne Melgaard. De conversatie werd opgevolgd door een lezing uit Melgaard’s nieuwe novel met de titel ‘Untitled Novel’ die in de herfst 2010 bij uitgeverij Aschehoug in Noorwegen gepubliceerd zal worden.
Zoals het boek ‘Color Walks’, gepubliceerd door de Cera-holding in 2008, is de gelijknamige tentoonstelling in LLS 387 het resultaat van een drie jaar durend artistiek onderzoek door de Belgische kunstenares Ria Pacquée (°1954). Ze heeft voor de tentoonstelling vijf nog niet eerder getoonde videofilms, twee diareeksen, een aantal foto’s en objecten voor het eerst in één installatie samengebracht.
Elly Strik (°1961, Nederland) studeerde in Groningen en Maastricht en leeft en werkt sinds 1996 in Brussel. De tentoonstelling met de titel ‘The Bride Fertilized by Herself’ presenteert vier werken op groot formaat en twee tekeningenseries van Elly Strik. LLS 387 wil met deze presentatie haar werk in België wederom onder de aandacht brengen, omdat ze ongetwijfeld tot die schilders/tekenaars behoort die een coherent en consequent oeuvre ontwikkelden dat alsmaar intenser wordt.
LLS 387 presenteert een nieuwe video-installatie met als titel ‘Dusking’ van de Belgische kunstenaar Wim Catrysse (°1973). Sinds de jaren negentig onderzoekt de kunstenaar in zijn video-installaties – vertrekkend vanuit een architecturale of topografische structuur – mogelijke beeldconstructies en vertaalt dit onderzoek naar cinematografische structuren.
“The Hills Hoist Project” is een multimediaal project van Tin Jacobs (geb.1952) dat in verschillende delen geproduceerd wordt. Een “hills hoist” is een in de wind draaiende droogmolen die vooral in de achtertuinen van Australië terug te vinden is. Afgezien van de praktische functie, namelijk het drogen van de was, is de hills hoist ook zoiets als een sociale draaischijf.
De jonge kunstenaar Daniel dos Santos (geb. 1985) ensceneerde in LLS 387 op 11 juni een interpretatie van “Automobile tire print” in een performance getiteld “Burnout”. Een auto reed op volle kracht uit de kunstruimte terwijl tegelijkertijd met volle kracht geremd werd.
De tentoonstelling “Jeugdzonde. Over opus één en opus min één” is het resultaat van een zoektocht naar het begin van kunstenaarschap, een onderzoek naar de oorsprong van het maken van ‘kunst’. Door een groot aantal kunstenaars te betrekken, werd getracht een zo breed mogelijke dialoog te genereren – een dialoog die heel wat standpunten insluit, bijna even verschillend en individueel als deze van de kunstenaars zelf.
Tušek is 1961 in Slovenië geboren, heeft gestudeerd in Zwitserland en leeft en werkt sinds 1990 in Brussel. Zijn werk getuigt van een grote vrijheid in de omgang met de verschillende aspecten van de schilderkunst: elke serie volgt een andere, op voorhand vastgelegde werkwijze, haar mogelijkheden onderzoekend. LLS 387 wil met deze tentoonstelling zijn werk terug ter discussie stellen,omdat hij toch hoort bij een generatie schilders die consequent (soms in stilte) een coherent oeuvre ontwikkeld heeft.
Op initiatief van de Antwerpse galerijen wordt er in het kader van het evenement “’t Zuid Antwerp Art Weekend” op de gedempte Zuiderdokken een vierdaagse sculpturen tentoonstelling gehouden. Het Museum van Middelheim en het MuHKA faciliteren de tentoonstelling, Luc Deleu en zijn T.O.P. office geven de manifestatie gestalte.
Benjamin Verdonck is acteur, schrijver, beeldend kunstenaar en theatermaker, dat laatste zowel in de reguliere theaterzaal als in de publieke ruimte. Als kunstenaar is Benjamin Verdonck een nomade, zijn werk lijkt wel één lange wandeling. In LLS 387 stelt Benjamin Verdonck enkele van zijn objets trouvés, collages, tekeningen, foto’s, videodocumenten en verzamelingen tentoon.
De installatie “Fanfare, Calme & Volupté” behoort tot een groep werken, waarin Koen Theys teruggrijpt naar grote tradities uit de kunstgeschiedenis. “Fanfare, Calme & Volupté” werd live opgevoerd in de herfst 2007 in het kader van de heropening van de gerestaureerde Brigittinenkerk te Brussel.
“Sunset is an all day process” is de titel van het tentoonstellingsproject van Michael Curran en Louisa Minkin. Curran en Minkin werken op verschillende niveaus aan de visualisatie van tijd in al zijn aspecten en zetten deze in een perspectief.
Public Talks is een initiatief ontstaan uit de samenwerking tussen Etablissement d’en face, Ulrike Lindmayr voor LLS 387, Stella Lohaus en het S.M.A.K. De intentie van deze samenwerking is om aan te zetten tot publieke ontmoeting over actuele kunst.
In 2005 werd door de kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester een opdracht uitgeschreven aan acht beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland, met de vraag een voorstel te formuleren voor een kunstwerk op een verkeersrotonde. De tentoonstelling omhelst voorstellen van Francis Alÿs, John Bock, Lili Dujourie, Jimmie Durham, Jef Geys, Ilya en Emilia Kabakov, Manfred Pernice en Ettore Spalletti.
De openingstentoonstelling van de nieuwe expositieruimte LLS 387 toont werken van meer dan 70 binnen- en buitenlandse kunstenaars. Het tentoonstellingsproject wil door de veelheid aan kunstwerken enerzijds de openheid van de expositieruimte benadrukken en anderzijds als een soort mentale kaart fungeren en aangeven hoe de nieuwe ruimte zich in de toekomst wenst te ontwikkelen.