Ruimte voor actuele kunst

Archief
LLS 387
2008

Koen Theys

Fanfare, Calme & Volupté

08.05.2008 — 31.05.2008

Video-installatie voor 1 projector en 1 monitor, 2 x 42.28 min. (loop)
HDV (kleur, zonder klank)
Productie: Les Brigittines, Brussel, Produktieleiding: Jeanne Boute, Regie: Koen Theys, Camera & licht: Rutger Debrabander, Montage: Koen Theys. Met: La Fanfare des Marolles & ses Majorettes, Fanfare ‘La Semeuse’

De installatie “Fanfare, Calme & Volupté” behoort tot een groep werken, waarin Koen Theys teruggrijpt naar grote tradities uit de kunstgeschiedenis. “Het Vanitasrecord” uit 2005 (productie Kunsthalle Lophem) bijvoorbeeld vertrok vanuit het idee van de 17de eeuwse vanitasstillevens en resulteerde in ‘het grootste vanitasstilleven ter wereld’: 25 m lang, 12 m breed en 4 m hoog.

De video-installatie “Fanfare, Calme & Volupté”, die nu voor het eerst in LLS387 getoond wordt, is geïnspireerd door de traditie van het tableau vivant.
“Fanfare, Calme & Volupté” werd live opgevoerd in de herfst 2007 in het kader van de heropening van de gerestaureerde Brigittinenkerk te Brussel: Een twintigtal Majoretten en een vijftiental leden van een fanfare figureerden in een setting gedurende negentig minuten. Met eén camera werd frontaal het volledige beeld gefilmd, terwijl een andere camera details uit dit tafereel vastlegde.
Het werk verwijst naar schilderkunst, en meer specifiek naar de romantische schilderkunst uit de 19de eeuw. De titel “Fanfare, Calme & Volupté” daarentegen verwijst naar Baudelaire’s gedicht uit 1857 “Luxe, Calme & Volupté”. Dit is een liefdesgedicht waarin Baudelaire zijn escapistische oriëntalistische fantasieën botviert. Het gedicht heeft o.a. ook Henri Matisse in 1904 geïnspireerd tot zijn bekende impressionistische schilderij.

Koen Theys: “Door mijn manier van filmen heb ik meestal settings nodig, die evengoed als performance of happening kunnen functioneren. <…> De videowerken zijn dus niet louter registraties van de performance of happenings, en deze laatste niet louter mise-en-scène voor een film. <…> Als beeldend kunstenaar ben ik geïnteresseerd om dat ene beeld te creëren, waarin de hele spanning vervat zit waar anderen een volledig verhaal voor nodig hebben. <…> Juist door de stilte ervan is elke minimale beweging die erin gebeurt een heel evenement.”

Een gelijkaardig werk van Koen Theys was nu in het kader van het KunstenFestivaldesArts in productie: “PATRIA (Vive le roi! Vive la république!)”. Deze happening vond plaats op zaterdag 10 mei, om 22.00 uur op het Martelaarsplein in Brussel.

Met dank aan: Koen Theys, Kunsthalle Lophem, S.M.A.K., Françine Moye, Ria Pacquée, Morad Saïdi en Rinus Van de Velde.