Ruimte voor actuele kunst

Archief
LLS 387
2009

Tin Jacobs

De Ezel
Deel 1 van "The Hills project"

11.06.2009 — 10.09.2009

“The Hills Hoist Project” is een multimediaal project van Tin Jacobs (geb.1952) dat in verschillende delen geproduceerd wordt. Een “hills hoist” is een in de wind draaiende droogmolen die vooral in de achtertuinen van Australië terug te vinden is. Afgezien van de praktische functie, namelijk het drogen van de was, is de hills hoist ook zoiets als een sociale draaischijf. Het artistiek project van Tin Jacobs zal de vorm van deze droogmolen hernemen en er observaties en reflecties aan vast koppelen, gebruik makend van verschillende media.

Deel 1 van “The Hills Hoist project”, een vier meter breed schilderij, heeft als titel “De Ezel” en werd in het tuinhuis van LLS 387 tijdens de zomermaanden in een open atelier, dus toegankelijk voor het publiek, door de kunstenares gerealiseerd. Het doek toont een panoramisch zicht op een achtertuin in Australië, geschilderd vanuit het centrale punt van de hills hoist. Tegenover het canvas bevond zich een camera die drie maanden lang dag na dag het gebeuren in het atelier registreerde. De video toont het ontstaan van het schilderij en de confrontatie met het publiek. De video wordt uiteindelijk geprojecteerd en geïntegreerd in het schilderij zelf, zodat een tunneleffect of een Droste – effect ontstaat.

Deel 2, 3 en 4 van “The Hills Hoist Project” zullen op een later tijdstip door de kunstenares gerealiseerd worden.

Met dank aan Martin Blank, Linda Greeve, Ria Pacquée, Francesco De Nicolò, Chris Straetling, Morad Saïdi en Sacha Vandewalle, Bas Bossaerts.
Het project is mogelijk gemaakt door de ondersteuning van SMart.

Flyer “The Hills Hoist Project”